Bra valpfoder

Som ny valpägare vill du göra allt du kan för att se till att din valp är glad och frisk. Och en av de viktigaste sakerna du kan göra för din valp är att ge den en näringsrik och välbalanserad kost.

Det finns många olika typer av valpfoder på marknaden, och det kan vara det är svårt att veta vilken som är rätt för din valp. I vår artikel om hundmat ger vi dig tips om olika typer av mat, för- och nackdelar, hur mycket du ska ge och hur ofta, hur du vet att din hund mår bra av sin mat och mycket mer. Följ med oss och lär dig allt du behöver veta om hur du matar din valp på rätt sätt!

Spelar det verkligen någon roll vad valpen äter?

Svaret är ja, det spelar roll vad din valp äter. Precis som människobarn behöver valpar specifika näringsämnen för att växa och utvecklas ordentligt. Valpar har andra näringsbehov än vuxna hundar, så det är viktigt att se till att de får rätt mat för sitt livsskede.

Valpar behöver mer kalorier än vuxna hundar eftersom de växer så snabbt. De du behöver också mer protein och fett för att kunna utveckla muskler och vävnader. Valpar behöver också vissa vitaminer och mineraler för att ha friska ben, tänder och syn.

Om en valp inte får tillräckligt med rätt näringsämnen kan den få problem som dålig tillväxt, svaga ben, ledproblem och synproblem. I allvarliga fall kan undernäring till och med leda till att död.

Så vad är bra valpfoder? Det bästa fodret för en valp är ett komplett och balanserat foder, vilket innebär att det innehåller alla näringsämnen som en valp behöver i rätt proportioner. Valpfoder bör vara speciellt framtaget för valpar och bör inte ges till vuxna hundar.

 

Du bör också undvika foder som innehåller konstgjorda färger, aromer eller konserveringsmedel. Dessa ingredienser är inte nödvändiga och kan faktiskt vara skadliga för din valpens hälsa.

Om du är osäker på vilket foder som är bäst för din valp kan du prata med din veterinär. De kan rekommendera ett valpfoder av god kvalitet och hjälpa dig att skapa ett utfodringsschema som uppfyller din valps individuella behov.